Πως δημιουργώ το μέλλον μου ”αγαπώντας εμένα”

Οι πύλες προς τη σοφία και τη γνώση είναι πάντα ανοιχτές. Η ζωή είναι πραγματικά πολύ απλή. Αυτό που δίνουμε, το παίρνουμε πίσω. Αυτό που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας γίνεται η αλήθεια για εμάς. Πιστεύω ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, είναι υπεύθυνοι για τα πάντα στη ζωή μας, το καλύτερο και το χειρότερο, κάθε σκέψη που πιστεύουμε, δημιουργεί το μέλλον μας. Κάθε ένας από εμάς δημιουργεί τις εμπειρίες του από τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του. Οι σκέψεις που σκεφτόμαστε και οι λέξεις που λέμε δημιουργούν τις εμπειρίες μας. Δημιουργούμε τις καταστάσεις και στη συνέχεια πετάμε την δύναμη μας, κατηγορώντας κάποιον άλλο άνθρωπο για την απογοήτευσή μας. Κανένας άνθρωπος, τόπος και τίποτα άλλο δεν έχει δύναμη πάνω μας, επειδή είμαστε οι μόνοι στοχαστές στο μυαλό μας. Όταν δημιουργούμε ειρήνη, αρμονία και ισορροπία στο μυαλό μας, θα το βρούμε στη ζωή μας. Αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας και για τη ζωή γίνεται πραγματικότητα για εμάς. Το σύμπαν μας υποστηρίζει πλήρως σε κάθε σκέψη που επιλέγουμε να σκεφτούμε και να πιστέψουμε. Με άλλα λόγια, το υποσυνείδητο μας δέχεται ό,τι επιλέγουμε να πιστεύουμε. Αυτό που πιστεύω για τον εαυτό μου και τη ζωή γίνεται πραγματικότητα για μένα. Αυτό που επιλέγετε να σκεφτείτε για τον εαυτό σας και για τη ζωή, γίνεται πραγματικότητα για σας.. και έχουμε απεριόριστες επιλογές για αυτό που μπορούμε να σκεφτούμε.

Αν θέλω να πιστέψω ότι η ζωή είναι μοναχική και ότι κανείς δεν με αγαπά, τότε αυτό θα βρω στον κόσμο μου. Ωστόσο, αν είμαι πρόθυμος να διώξω αυτή την πεποίθηση και να επιβεβαιώσω ότι ο έρωτας είναι παντού και είμαι αγαπητός και αξιαγάπητος και να συνεχίσω σε αυτή τη νέα σκέψη και να το επαναλάβω συχνά, τότε θα γίνει πραγματικότητα για μένα. Aγαπητοί άνθρωποι θα έρθουν στη ζωή μου, οι άνθρωποι που ήδη στη ζωή μου θα είναι πιο κοντα σε μένα, και θα βρω τον εαυτό μου εκφράζοντας εύκολα αγάπη προς τους άλλους. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανόητες ιδέες για το ποιοι είμαστε και πολλούς άκαμπτους κανόνες για το πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή. Αυτό δεν πρέπει να μας καταδικάσει, διότι κάθε ένας από εμάς κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί αυτή τη στιγμή. Εάν γνωρίζαμε καλύτερα, αν είχαμε περισσότερη κατανόηση και συνειδητοποίηση τότε θα το κάναμε διαφορετικά.
Οι άνδρες δεν κλαίνε. Οι γυναίκες δεν μπορούν να χειριστούν τα χρήματα. Πόσο περιοριστικές ιδέες για να ζει κάποιος με αυτές. Όταν είμαστε πολύ μικροί, μαθαίνουμε πώς να νιώθουμε για τον εαυτό μας και τη ζωή, από τις αντιδράσεις των ενηλίκων γύρω μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε τι να σκεφτούμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο μας. Τώρα… αν ζήσατε με ανθρώπους που ήταν πολύ δυσαρεστημένοι ή φοβισμένοι ή ένοχοι ή θυμωμένοι, τότε μάθατε πολλά αρνητικά πράγματα για τον εαυτό σας και για τον κόσμο σας.
«Ποτέ δεν κάνω τίποτα σωστό, είναι όλα δικό μου λάθος, αν θυμώσω είμαι κακός άνθρωπος». Αυτές οι πεποιθήσεις δημιουργούν μια απογοητευτική ζωή. Όταν μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να αναδημιουργήσουμε το συναισθηματικό περιβάλλον της πρώιμης εγχώριας ζωής μας. Αυτό δεν είναι καλό ούτε κακό, σωστό ή λάθος. Είναι απλά αυτό που έχουμε μάθει μέσα στο σπίτι. Επίσης, έχουμε την τάση να αναδημιουργούμε στις προσωπικές μας σχέσεις, τις σχέσεις που είχαμε με τις μητέρες μας ή με τους πατέρες μας ή ότι είχαν μεταξύ τους. Πόσο συχνά έχετε έναν εραστή ή έναν προϊστάμενο που ήταν ακριβώς όπως η μητέρα ή ο πατέρας σας; Επίσης αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας  με τον ίδιο τρόπου που μας αντιμετώπιζαν οι γονείς μας. Τιμωρούμε με τον ίδιο τρόπο. Μπορείτε να ακούσετε σχεδόν τις ίδιες λέξεις.

 

Αγαπάμε  και  ενθαρρύνουμε  τον  εαυτό  μας  με  τον  ίδιο τρόπο, αν μας αγαπούσαν και μας ενθάρρυναν ως  παιδιά. ’’Ποτέ δεν κάνεις  τίποτα σωστό, ότι κάνεις είναι λάθος’’. Πόσο συχνά το έχεις πει αυτό στον εαυτό σου; ‘’Είσαι θαυμάσιος σ’ αγαπώ’’. Πόσο συχνά το λες  στον εαυτό σου αυτό;  Ωστόσο, δεν θα κατηγορούσα τους  γονείς μας. Είμαστε όλοι  θύματα  θυμάτων.. και εκείνοι δεν μπορούσαν να μας διδάξουν τίποτα που δεν γνώριζαν. Εάν η μητέρα σου δεν ήξερε να αγαπά τον εαυτό της  ή  ο πατέρα σου δεν ήξερε να αγαπά τον εαυτό του, τότε θα ήταν αδύνατο γι’αυτους να σε διδάξουν να  αγαπάς  τον  εαυτό σου. Έκαναν το καλύτερο που  μπορούσαν με αυτά που είχαν διδαχθεί  ως παιδιά. Εάν  θέλετε να καταλάβετε τους γονείς  σας περισσότερο, να τους  μιλήσετε για  την παιδική τους ηλικία και  αν  ακούσετε με συμπόνια, θα μάθετε από πού προήλθαν  οι φόβοι και τα άκαμπτα μοτίβα τους. Αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν όλα αυτά σε εσένα, ήταν τόσο φοβισμένοι, όσο είσαι και εσύ. Πιστεύω ότι επιλέγουμε τους  γονείς μας. Κάθε ένας από μας αποφασίζει να ενσαρκωθεί σε αυτόν  τον πλανήτη σε συγκεκριμένα σημεία του χρόνου και  του  χώρου. Έχουμε επιλέξει να  έρθουμε εδώ  για  να  μάθουμε ένα συγκεκριμένο μάθημα, που θα  μας  προωθήσει πάνω στην πνευματική μας  εξελικτική πορεία. Επιλέγουμε  το φύλο μας, το χρώμα μας, τη χώρα μας και στη συνέχεια κοιτάμε γύρω μας για το συγκεκριμένο  σύνολο γονέων που θα αντικατοπτρίζουν το  μοτίβο  που  εισάγουμε για να δουλέψουμε σε αυτή τη ζωή. Στη συνέχεια, όταν μεγαλώνουμε συνήθως δείχνουμε  τα  δάχτυλα μας  κατηγορηματικά στους γονείς  μας  και φωνάζουμε  ‘’εσείς μου το κάνατε αυτό’’  αλλά στη πραγματικότητα, εμείς  τους  επιλέξαμε  επειδή  ήταν  τέλειοι  για ότι  θέλαμε να  δουλέψουμε και  να  ξεπεράσουμε. Μαθαίνουμε τα συστήματα πεποιθήσεων  μας  από πολύ μικρά  παιδιά και στη συνέχεια  κινούμαστε μέσα  από  εμπειρίες  που  δημιουργούν  τη ζωή μας για να ταιριάξουμε τις  πεποιθήσεις μας.

Κοιτάξτε πίσω στη ζωή σας  και  παρατηρήστε πόσο  συχνά έχετε περάσει από την ίδια εμπειρία. Λοιπόν  πιστεύω ότι  δημιουργήσατε αυτές  τις  εμπειρίες  ξανά και ξανά  επειδή αντικατοπτρίζουν κάτι που πιστεύατε για  τον  εαυτό σας. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό  είχαμε ένα  πρόβλημα ή πόσο μεγάλο  είναι  ή  πόσο  απειλητικό  για  την  ζωή  είναι. Το σημείο της  εξουσίας  είναι  πάντα στη παρούσα  στιγμή. Όλα  τα  γεγονότα  που έχετε βιώσει  στη ζωή σας  μέχρι  αυτή τη στιγμή, έχουν  δημιουργηθεί από  τις  σκέψεις  και  τις  πεποιθήσεις που έχετε κρατήσει στο παρελθόν. Δημιουργήθηκαν  από  τις  σκέψεις και  τα λόγια που χρησιμοποιήσατε χθες, την περασμένη εβδομάδα, τον περασμένο μήνα, πέρυσι δέκα, είκοσι, τριάντα, σαράντα ή περισσότερα  χρόνια, ανάλογα  με  το χρονικό διάστημα που είστε. Ωστόσο, αυτό είναι  το  παρελθόν σας. Έχει τελειώσει. Αυτό  που είναι σημαντικό σε αυτή τη στιγμή, είναι  αυτό  που  επιλέγετε  να  σκέφτεστε  και  να  πιστεύετε και να λέτε τώρα. Αυτές  οι  σκέψεις και οι λέξεις  θα  δημιουργήσουν το μέλλον σας. Το σημείο  ισχύος  σας  είναι  αυτή  τη  στιγμή  που διαμορφώνει  τις  εμπειρίες  του αύριο ‘’την επόμενη εβδομάδα τον επόμενο μήνα του επόμενου έτους’’ κλπ.  Ίσως παρατηρήσετε τι σκέψεις  σκέφτεστε  αυτή  τη στιγμή. Είναι  αρνητικές ή θετικές;  Θέλετε αυτή  η  σκέψη  να  δημιουργεί το μέλλον σας;

Απλά  παρατηρήστε..

Louise Hay

 

Επιμέλεια μετάφρασης: Δρ.Β. Σίμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ